1. Home
  2. Digitalni život
  3. Na mobilnim telefonima pronađena različita tipa objektiva fotoaparata

Na mobilnim telefonima pronađena različita tipa objektiva fotoaparata

Sa napretkom u tehnologiji pametnih kamera poslednjih godina, otkrićete da je pozadi više kamera kada kupite pristojan telefon. Performanse kamere su jedan od suštinskih faktora prilikom kupovine novog telefona, a mnogi kupci smatraju da je broj ponuđenih sočiva pre donošenja konačne odluke. Međutim, malo ljudi zna različite tipove sočiva za pametne telefone i njihove funkcije. U ovom članku ćemo detaljno zaroniti u različite tipove sočiva fotoaparata.

Na mobilnim telefonima pronađena različita tipa objektiva fotoaparata  

Objašnjeno sočivo fotoaparata telefona


Jedna od funkcija na koju želite da obratite više pažnje prilikom današnje kupovine pametnog telefona je kamera sa zadnje strane, koja može doći sa više sočiva. Da bi vam pomogao, ispod je detaljno objašnjenje liste sočiva koja se obično koriste u pametnom telefonu.


Objektiv makroa


Makro sočiva postepeno dobijaju na popularnosti među korisnicima pametnih telefona. Ovo sočivo fotoaparata je korisno za kreiranje veoma krupanh fotografija na kojima želite da snimite sitne detalje teme. Može se posmatrati kao lupa pošto vam omogućava da se koncentrišete na temu koja je blizu 2 cm. Iako su mnogi ljubitelji fotografisanja mobilnih makroa tamo negde, nemaju svi telefoni makro kamere. Ovo sočivo možete pronaći na premijum telefonima.


Širokougaono sočivo


Širokougaona sočiva su najčešći tip kamere na tržištu. Fokalna dužina širokougaone kamere na pametnim telefonima varira od 22mm do 30mm. Koristi se za klik na većinu slika i hvatanje pejzaža, grupnih snimaka ili bilo koje druge instance u kojoj želite da snimite što više scena. Ovo sočivo je pogodno za svakodnevno fotografisanje i takođe se može koristiti u prednjoj kameri na telefonu. Sa širokougaonim sočivima, većina stvari je u fokusu ukoliko vaš subjekat nije veoma blizu objektiva.


Na mobilnim telefonima pronađena različita tipa objektiva fotoaparata  

Ultraširoko sočivo


Kao što ime sugeriše, ultraširoka kamera ima širi ugao prikaza od širokougaonog objektiva i može se naći u većini pametnih telefona. Ultraširoko ugaono sočivo hvata polje prikaza od 117 do 123 stepena, što vam omogućava da smestite više vašeg subjekta i njihove okoline u okvir, koji se ne može dobiti kroz širokougaono sočivo. Loša strana ovog sočiva je što je širi ugao gledanja, slika će biti izobličenije. Međutim, odlična mobilna kamera, kao što je huawei mate 50 pro kamera, može da popravi distorziju i da savršene rezultate.


Telefoto objektiv


Telefoto sočiva su vrsta sočiva za zumiranje sa različitim žarištima. Ovi tipovi sočiva vam omogućavaju da snimite slike subjekata u daljini i da imate mnogo dužu fokalnu dužinu od širokougaone kamere. Uopšteno govoreći, to je dva ili tri puta više od fokalne dužine širokougaone kamere. Pomoću telefoto objektiva korisnici mogu da snimaju slike zumiranjem u temu bez brige o gubljenju detalja, kao što su nedostatak oštrine ili piksela kada se štampaju na papiru.


Zakljuиak


Sočiva vam pomažu da poboljšate iskustvo fotografisanja mobilnog telefona jer pružaju najbolji način na koji pametni telefon može da snimi određenu sliku u određenom okruženju. Ali jedna stvar koju želimo da vam kažemo je da više sočiva ne znači bolje fotografije. Pomoću pravog objektiva pametnog telefona možete dobiti visokokvalitetne slike. Iako je kamera pametnog telefona pogodnija za nošenje od kompletne kamere, takođe joj je potrebna zaštita. Obavezno očistite sočivo mekom krpom i uverite se da su kristalno čista bez ikakve prašine i poklopca pre nego što pucate.